Θα ήθελα προ όποιου άλλου σχολίου θερμά να συγχαρώ το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ειδικότερα το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας για την αξιέπαινη πρωτοβουλία με την οποία αναδεικνύονται και τιμώνται οι σημαντικοί δημοσιογράφοι κάθε χρονιάς.

Γνωρίζω από την τακτική επαφή μαζί σας, την τεράστια προσπάθεια που απαιτείται για να είναι κάποιος δημοσιογράφος αξιόπιστος και κατά το δυνατόν αντικειμενικός, και για αυτό θεωρώ πολύτιμες πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Η αποψινή βραδιά ανήκει στους τιμώμενους, στην Άννα Ανδρέου, τον Κώστα Νάνο και την Κάτια Χριστοδούλου, τους οποίους θα ήθελα θερμά να συγχαρώ για την επιτυχία τους. Κυρίως όμως για τη διαχρονική συμβολή τους στην αναβάθμιση του ρόλου της δημοσιογραφίας στη χώρα μας.

Θεωρώ την επιλογή τους  ως μία δίκαιη τιμή σε τρεις ανθρώπους που με την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα τους, προσθέτουν κύρος στον δημοσιογραφικό λόγο και λειτουργούν ως έγκυροι διαμορφωτές πεποιθήσεων στη χώρα μας.

Είμαι ευτυχής γιατί σε μία τέτοια ιδιαίτερη συγκυρία, όπως είναι η σημερινή κατά την οποία η προεκλογική περίοδος ευρίσκεται στην κορύφωση της,  μου παρέχεται  η ευκαιρία να αναφερθώ έστω και εν τάχει στον ρόλο που εμείς οι πολιτικοί αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλουμε να διαχειριστούμε τον δημόσιο λόγο, με σεβασμό στους πολίτες και το επίπεδο της δημοκρατίας το οποίο οφείλουμε να υπηρετούμε και να αναβαθμίζουμε.

Τα  μέσα ενημέρωσης οφείλουν να κάνουν αυτό που λέει το όνομα τους. Να ενημερώνουν σωστά, έγκυρα και με ακρίβεια στον βαθμό που τους επιτρέπει η δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες.

Πολλοί στον τόπο μας, παρασυρόμενοι από μία ιδιοτελή αντίληψη των πραγμάτων, που θεωρούν πως ότι περιστασιακά συνάδει με εκείνο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ως εθνικό συμφέρον ή κομματικό, ή και  προσωπικό συμφέρον είναι και το ορθό. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Αντίθετα. Τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να πετύχουμε τον σκοπό μας είναι αποκαλυπτικά και του τρόπου που θα αξιοποιήσουμε την εξουσία εάν και όταν την έχουμε στα χέρια μας.

Όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες,  προεκλογικών εκστρατειών που έχουν ένα απόλυτα αρνητικό χαρακτήρα. Μηδενίζουν την προσφορά των άλλων, επιχειρούν να ισοπεδώσουν προσωπικότητες και επικεντρώνονται στα μικρά επιδιώκοντας να καλύψουν την μεγάλη εικόνα που οφείλουμε να δίνουμε στους πολίτες.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που σέβονται τον εαυτό τους οφείλουν να αναδεικνύουν και να στιγματίζουν αυτά τα φαινόμενα. Και χαίρομαι να πω ότι αν εξαιρέσουμε κάποιες εφημερίδες που είναι εκφραστικά όργανα κομμάτων κατά τα λοιπά και δικαίως βρισκόμαστε στη βαθμίδα που βρισκόμαστε εδώ και χρόνια για την ελευθερία του Τύπου αυτό που επιδιώκουμε είναι την αντικειμενικότητα και είναι εις πίστη σας για αυτό και οφείλουμε τον απόλυτο σεβασμό και όταν κρινόμεθα και όταν κακοποιούμεθα. Αλλά όπως εμείς κρινόμαστε ή ακολουθούμε ένα ρεύμα απαξίωσης, όσο εμείς απαξιωμένοι σας επηρεάζουμε και ακολουθείτε τα βήματα ή μας δικαιολογείται τόσο θα απαξιώνεστε και εσείς και αυτό είναι το σημαντικότερο που πρέπει να προστατεύσουμε, την αξιοπιστία που έχετε κερδίσει μέσα από την αντικειμενικότητα σας.

Όταν οι πολίτες ξεφυλλίζουν  την εφημερίδα ή παρακολουθούν δελτία ειδήσεων, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να αναζητούν το αληθινό. Πρέπει να ασκηθούμε εμείς οι πολιτικοί και εσείς οι δημοσιογράφοι   να αναζητούμε το αληθινό. Να αναζητούμε και να διαδίδουμε την αλήθεια έστω και αν έχει πικρή πολλές φορές γεύση, γνωρίζοντας πως η κατανόηση της  μας οδηγεί με μεγαλύτερη ασφάλεια  και σε σοφότερες αποφάσεις.

Ας μην ξεχνάμε πως στο τέλος κάθε προεκλογικής διαδικασίας,  ο λαός είναι αυτός που θα έχει τον λόγο και οφείλουμε να συμβάλουμε ούτως ώστε να γίνει κατά το δυνατόν σοφότερος στις επιλογές του.

Για να είναι όμως η απόφαση τους η καλύτερη δυνατή για τον τόπο, οφείλουμε να τους παράσχουμε με ψυχραιμία και τη μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα τα πραγματικά γεγονότα και όχι δαιμονοποιημένη ή ωραιοποιημένη εικόνα των πραγμάτων.

Να αφήσουμε τον μειλίχιο διάλογο να καθορίσει τις επιλογές και όχι τα πάθη, να προωθήσουμε την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και να απορρίψουμε  τον αφοριστικό λόγο.

Γνωρίζω πως ο χώρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αντιμετωπίζει και σειρά προβλημάτων τα πλείστα εκ των οποίων είναι χρονίζοντα ενώ μερικά από αυτά έχουν και θεσμικό χαρακτήρα.

Προκειμένου να λύσουμε πολλά από αυτά τα προβλήματα ετοιμάζουμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο εκτιμώ πως μπορεί να ολοκληρωθεί, να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί εντός των πρώτων μηνών του 2018.

Με το υπό μελέτη νομοσχέδιο κατοχυρώνεται η λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και παράλληλα διαμορφώνεται πλαίσιο που αφορά και άλλα συναφή θέματα, όπως η Δημοσιογραφική Δεοντολογία, η Ελευθερία του Τύπου, τα πρακτορεία ειδήσεων, οι ανταποκριτές ξένων πρακτορείων και Μέσων ενημέρωσης, μητρώα και Ταυτότητες Δημοσιογράφων ξένων και εγχώριων μέσων, καταγραφή σε μητρώο ολόκληρου  του σκηνικού των ΜΜΕ της χώρας μας καλύπτοντας, τον έντυπο, τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό Τύπο.

Πιστεύω ότι με δική σας συνέργεια θα μπορεί να αποτυπωθεί αυτό που για χρόνια επιδιώκετε ως Ενωση Συντακτών. Θα ήταν παράλειψη μου να μην ανέφερα ένα σχέδιο ενίσχυσης των έντυπων ΜΜΕ.

Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με το νομοσχέδιο και το σχέδιο ενίσχυσης, θα έχουμε για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη εικόνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του προσωπικού που τα υπηρετεί.

Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον Γιώργο Μαυρογένη, σκιτσογράφο, που μέσα από τη δουλειά του ήταν ισχυρός ο λόγος του. Δεν κράτησε για τον εαυτό του αυτό το χάρισμα αλλά μέσα από τη σχολή του δημιούργησε εξαίρετους σκιτσογράφους. Μια εικόνα χίλιες λέξεις.

Τέτοιες εκδηλώσεις  όπως η σημερινή, είμαι βέβαιος ότι συμβάλλουν καταλυτικά για να αναβαθμίσουμε όλοι την ποιότητα της δουλειάς μας και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο προς όφελος των πολιτών, την σχέση πολιτικής, πολιτικών και δημοσιογράφων, προς όφελος της προόδου στον τόπο μας και βεβαίως προς όφελος του ιδίου του εθνικού μας θέματος.

Συγχαίρω για άλλη μία φορά το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αλλά και τους σημερινούς βραβευθέντες, την Κάτια Χριστοδούλου, τον Κώστα Νάνο και την Άννα Αντρέου.

Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο και να είστε όσο το δυνατόν πιο δίκαιοι αλλά και αυστηροί όταν διαπιστώνετε πως τα γεγονότα σας υπαγορεύουν να το πράξετε.