Μια εφημερίδα που την αγάπησαν πολλοί από την πνευματική ελίτ της Κύπρου και που εκδιδόταν  στην περίοδο 1952-55, «Τα Ψυχικά Νέα», παρουσιάστηκε  στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ύστερα από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας  του Πανεπιστημίου.

 

Η εφημερίδα ήταν δεκαπενθήμερη και εκδιδόταν  στη Λευκωσία με εξαιρετικά πλούσιο περιεχόμενο, σε μια εποχή κατά την οποία ο πνευματισμός ήταν ιδιαίτερα  δημοφιλής στον τόπο μας. Την περίοδο εκείνη λειτουργούσε στο Στρόβολο  η «Λευκή Στοά» με δάσκαλο τον Στέλιο  Αττεσλή  και γραμματέα τον Ανδρέα Ρολάνδη.

 

Μιλώντας στην εκδήλωση ο ιστορικός  του κυπριακού τύπου  και επίτιμος πρόεδρος  του ΙΜΜΕ Καθηγητής Ανδρέας Σοφοκλέους ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Τα Ψυχικά Νέα», ήταν «ένα ξεχωριστό έντυπο, μια σπάνια εφημερίδα, που εκπροσωπούσε έναν ολόκληρο κόσμο. Η δε γλώσσα που χρησιμοποιούσε ήταν απλή δημοσιογραφική γλώσσα, κατανοητή όχι μόνο από τους λόγιους αλλά από το σύνολο των αναγνωστών».

 

Εκδότης της εφημερίδας ήταν ο δημόσιος υπάλληλος και λογοτέχνης Ανδρέας  Αβρααμίδης, γνωστός με το ψευδώνυμο Ανδρέας Ρολάνδης, ενώ αρχισυντάκτης ο γιός του Νίκος Ρολάνδης, λογοτέχνης και αργότερα επιχειρηματίας και Υπουργός. Με την εφημερίδα συνεργάστηκαν αρκετοί  σπουδαίοι πνευματικοί  άνθρωποι από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως ο Πάνος Ιωαννίδης, που δημοσίευσε σ αυτήν τα πρώτα του διηγήματα, ο Παύλος Βαλδασερίδης, που δημοσίευσε σημαντικό αριθμό ποιημάτων, ενώ  κύριος χρονογράφος  ήταν ο Λεωνίδας Κ. Κύρρης.

 

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Αρχισυντάκτης της εφημερίδας Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στο περιεχόμενο και τη φιλοσοφία της εφημερίδας  σημείωσε ότι ανάμεσα στα δημοφιλή θέματα ήταν η ζωή μετά τον θάνατο, το Σύμπαν, η ύπαρξη ζωής σε άλλους κόσμους, όπως επίσης και «οι συνεντεύξεις που συνεργάτης της εφημερίδας (σ.σ. Στέλιος Αττεσλής)  λάμβανε από τα Πνεύματα πεθαμένων γνωστών λογοτεχνών, με τους οποίους  επικοινωνούσε και οι οποίοι υπαγόρευαν νέα ποιήματά τους, όπως ο Δημήτρης Λιπέρτης»!

 

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Δρ. Κλείτος  Ιωαννίδης, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε  σε ζητήματα που απασχόλησαν την εφημερίδα, ενώ πηγαίνοντας ένα βήμα παρά πέρα επισήμανε πως «αν δεν δεχθούμε την ύπαρξη της ψυχής  δεν μπορούμε να αντιληφθούμε  τη σημασία της». Μίλησε επίσης για τις Σχολές σκέψης, για την Κοσμολογία, τη δύναμη της αγάπης  και έκλεισε την παρέμβασή του με εκτενή αναφορά στη διδασκαλία του Σωκράτη.

 

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε  ανοικτή  συζήτηση με τη συμμετοχή κοινού και πολλών  φοιτητών. Την εκδήλωση συντόνιζε ο Διευθυντής του ΙΜΜΕ, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας  Δρ Γιώργος Παυλίδης.