Ως ιδιαίτερα αξιέπαινη και αναγκαία  χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την  πρωτοβουλία που ανέλαβε το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για θεσμοθέτηση της διαδικασίας απονομής δημοσιογραφικών βραβείων.

Μιλώντας στο πλαίσιο της τελετής  βράβευσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στην αίθουσα UNISCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αφού συνεχάρη προσωπικά τους τέσσερις βραβευθέντες,  ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη ότι  η επιλογή της Επιτροπής βραβείων ήταν δίκαιη, ορθή και αναγκαία. Η βράβευση αυτή αποκτά συνέχισε μεγαλύτερη βαρύτητα  διότι γίνεται από ένα Ινστιτούτο που «κατάφερε να θεωρείται ως η εγκυρότερη σχολή δημοσιογράφων , και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο, γιατί  οι δημοσιογράφοι, όπως και οι πολιτικοί απαιτούν και χρειάζονται παιδεία».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ απευθυνόμενος στη συνέχεια στα ΜΜΕ και στους δημοσιογράφους  είπε ότι «ο ρόλος τους αυτές ειδικά τις κρίσιμες ώρες είναι πολύ σημαντικός και ότι μαζί με τους πολιτικούς γράφουν και αυτοί ιστορία». Ως εκ τούτου κατέληξε, οι λειτουργοί των Μέσων  «πρέπει να ενημερώνουν το λαό σωστά, αντικειμενικά και με ακρίβεια, μακριά από παραπληροφόρηση».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  βραβεύτηκαν  ο  βετεράνος Δημήτρης Παπαδημήτρης για τη συνολική συνεισφορά του στο λειτούργημα, όπως επίσης και οι μάχιμοι δημοσιογράφοι Κώστας Βενιζέλος, Σεβκιούλ Ουλουτάγκ και Αντρέας Μανώλης . Τα βραβεία απένειμαν κατά σειρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της RCB  κ. Παναγιώτης Λοιζίδης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Δρ Νίκος Καρτακούλης και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου κ. Αντώνης Πολεμίτης.