Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (ΙΜΜΕ) με θέμα «Ο Μάρτης που άλλαξε την Κύπρο».

Στο επίκεντρο του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το διήμερο 07-08/4/2016, βρέθηκαν  τα γεγονότα που προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν της απόφασης του Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2013, όπως επίσης και ο τρόπος που αυτά παρουσιάστηκαν από τα ΜΜΕ.

Το άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου έγινε από το Διευθυντή του ΙΜΜΕ, Δρ Γιώργο Παυλίδη, ενώ ακολούθως ο Πρόεδρος του ΙΜΜΕ, Δρ Νίκος Περιστιάνης αναφέρθηκε στη σημασία και στους στόχους του συνεδρίου.

Βασικός ομιλητής στο συνέδριο ήταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν να συναινέσει στη λήψη της οδυνηρής, όπως τη χαρακτήρισε απόφασης για κούρεμα καταθέσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικέντρωσε ωστόσο την προσοχή στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την Κυβέρνηση για έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.

Κατά τη διάρκεια της Α’ Συνόδου του συνεδρίου μίλησαν οι δύο πρώην υπουργοί- Κίκης Καζαμίας και Μιχάλης Σαρρής, όπως επίσης και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Σταύρος Ζένιος. Ο κ. Καζαμίας επικεντρώθηκε στα γεγονότα, τις πολιτικές και τις αποφάσεις που μας οδήγησαν στο Μάρτη του 2013, ενώ ο τέως υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στο κλίμα μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε το Eurogroup, τονίζοντας ότι υπό τας περιστάσεις πέτυχε μαζί με τον Πρόεδρο την καλύτερη δυνατή απόφαση. Στην παρέμβαση του ο Σταύρος Ζένιος αναφέρθηκε στα μαθήματα που πρέπει ν’ αντλήσουμε από τη δοκιμασία του Μάρτη του 2013, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και αν δεν βελτιώσουμε τους θεσμούς, το 2018 πιθανόν να ξαναζήσουμε εκ νέου ένα παρόμοιο εφιάλτη.

Μετά το τέλος της Α’ Συνόδου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “A Haircut Story” της Δανάης Στυλιανού. Σημειώνεται ότι στο χώρο του συνεδρίου υπήρχε αναρτημένη έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Κούρτογλού με θέμα τα γεγονότα του Μάρτη του 2013.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου έγιναν επιστημονικές ανακοινώσεις επί του θέματος από ακαδημαϊκούς και  ειδικούς επιστήμονες από Κύπρο και Ελλάδα.

Η Β’ Σύνοδος είχε ως επίκεντρο της την κοινωνιολογική πτυχή της κρίσης του 2013. Στην ανακοίνωση του ο Δρ Νίκος Περιστιάνης έκανε εκτενή αναφορά στις κρίσεις της κυπριακής κοινωνίας δίνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθεμίας απ’ αυτές. Στη συνέχεια, ο Dr. Michael Hadjimichael έκανε ειδική αναφορά στο ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο έχει ως θέμα την οικονομική κρίση στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Βουλγαρία. Στο συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα συνεργάζονται διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ανάμεσα τους και το Τμήμα Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ο Dr Hadjimichael αναφέρθηκε στο ρόλο του Τμήμα Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η Γ’ Σύνοδος είχε ως κύριο θέμα την παρουσίαση των γεγονότων του Μάρτη από τα  ΜΜΕ. Στην ανακοίνωσή του ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Γιώργος Παυλίδης ασχολήθηκε με τον τρόπο που οι Κυπριακές καθημερινές εφημερίδες, αλλά και τα Παγκύπρια ραδιόφωνα ποικίλης ύλης παρουσίασαν τα γεγονότα του μήνα, τόσο πριν, όσο και μετά το κούρεμα καταθέσεων. Στη δική της ανακοίνωση η Σοφία Ιορδανίδου εστίασε την προσοχή της στη ρητορική κατασκευή της εικόνας της Ελλάδας στο κυπριακό τύπο τον Μάρτιο του 2013.

Η Δ’ Σύνοδος είχε ως θέμα την επίδραση της κρίσης του 2013 στο πολιτικό γίγνεσθαι. Η Αναστασία Μηνά ασχολήθηκε με τις αναπαραστάσεις των κυπριακών τραπεζών και της κυπριακής οικονομίας τον Μάρτιο 2013 στα διεθνή δίκτυα επικοινωνίας. Έπειτα ο Δρ Αθανάσιος Σαμαράς  παίρνοντας ως αντικείμενο ποσοτικής έρευνας της εφημερίδας «Βήμα» και «Αυγή» έκανε εκτενή αναφορά στις απεικονίσεις της Κύπρου στον ελλαδικό τύπο τον Μάρτιο 2013. Η Δ’ Σύνοδος τελείωσε με την ανακοίνωση του κυρίου Κολοβού η οποία είχε ως θέμα την οικονομική κρίση και τις τηλεμαχίες των προεδρικών εκλογών που προηγήθηκαν του κουρέματος.

Στο συνέδριο υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος στον οποίο συμμετείχαν κυρίως φοιτητές, διπλωμάτες και ειδικοί επιστήμονες.

Πιο κάτω μπορείτε να διαβάσετε τι έγραψαν διάφορα μέσα ενημέρωσης για το συνέδριο:

EUROKERDOS

PAIDEIA-NEWS

IKYPROS

SIGMALIVE