Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η έκθεση με τίτλο «Η Μικρασιατική Καταστροφή στις Κυπριακές Εφημερίδες» την οποία διοργάνωσε ο «Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης» σε συνεργασία με το «Σύλλογο Μικρασιατών Ξάνθης» και το Δήμο Ξάνθης. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στην πινακοθήκη του Δήμου Ξάνθης και τα εγκαίνια της έγιναν στις 27 Φεβρουαρίου 2016. Θα παραμείνει στη Ξάνθη μέχρι τις 14 Μαρτίου και στη συνέχεια θα εκτεθεί στις Σέρρες.

Η έκθεση αποτελεί προϊόν έρευνας του Καθηγητή Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους και ανήκει στο Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΙΜΜΕ) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης μίλησαν ο Δήμαρχος Ξάνθης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Παντελεήμονος, η Πρόεδρος του «Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης» Ελένη Χατζηγεωργίου και ο Πρόεδρος του «Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης».

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Καθηγητής Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας της έκθεσης, στη μεγάλη προβολή που έδωσε ο κυπριακός τύπος στο σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έκαναν οι Έλληνες της Κύπρου για τη φιλοξενία των Μικρασιατικών προσφύγων που έφταναν διωγμένοι και ρακένδυτοι από τα μικρασιατικά παράλια.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ξάνθης έδωσαν ιδιαίτερη προβολή στο γεγονός και ο κος Σοφοκλέους είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αξιωματούχους της πόλης και να δώσει ραδιοφωνική συνέντευξη στο δημοτικό ραδιόφωνο την οποία μπορείτε να τη βρείτε ΕΔΩ.

Με την ευκαιρία αυτή τονίζεται η μεγάλη δραστηριότητα την οποία αναπτύσσει ο «Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης» του οποίου η πρόεδρος , κα Ελένη Χατζηγεωργίου, οργανώνει ποικίλες δραστηριότητες για προβολή του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για μια δίκαιη λύση αλλά και για την πολιτιστική του ταυτότητα.